Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksille 30 päivän palautusoikeus

Näin valitset oikeat uimalasit, vinkit ja ohjeet!

30.08.2021
Näin valitset oikeat uimalasit, vinkit ja ohjeet!
Jos olet koskaan uinut vuotavilla laseilla, jotka täyttyvät vedellä kesken harjoituksen, tiedät ettei mikään pilaa uintitreeniä kuin lasit joita joudut jatkuvasti korjaamaan ja tyhjentämään.

Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa sinua löytämään oikeanlaiset uimalasit olitpa sitten uusi harrastja, kilpauimari, kuntouimari tai vaikkapa triathlonisti. 
 
Millaiset uimalasit sopivat minun kasvoilleni?

Uimalasien tulee istua hyvin silmän ympärillä olevien luiden rakenteeseen. Säädettävän nenäkappaleen avulla voi säädellä lasien istuvuutta. Yleisesti ottaen leveille kasvoille sopii maskimainen lasi, kun taas kapealle kasvolle parempi on lasi, jossa on säädettävä nenänsilta. Uimalasit ovat aina istuvuudeltaan yksilölliset ja toisinaan valinta voi tuoda haasteita. 

Uimalaseja ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota lasien käyttötarkoitukseen. Kuntouintiin suunnatuissa laseissa tärkein ominaisuus on lasin käyttömukavuus, kun taas kilpauintilaseissa tärkeää on virtaviivaisuus ja lasin pysyminen päässä startissa. Malleja on moneen eri tarkoitukseen kuten kuntouintiin, kilpailemiseen, harjoitteluun tai pelkästään lomalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet kuntouimarina voisi käyttää esimerkiksi ominaisuuksiltaan kilpailemiseen soveltuvia laseja.

Uimalasien tulisi tuntua mukavalta päässä ja istua tiiviisti, ilman että ne painavat liikaa. Parhaiten istuvat lasit muodostavat hellän ja tasaisen paineen silmiesi ympärille, jolloin tiiviste ei pääse vuotamaan uintiharjoittelun aikana. Sekä Speedo että Arena on kehittänyt uimalaseja erityisesti myös naisten kasvojen piirteille. Nämä lasit istuvat naisille huomattavasti paremmin kuin perinteiset unisex-mallit ja niistä löytyy aina female- merkintä. Samalla periaatteella on myös suunniteltu junioreiden ja pienten lasten uimalasit.

Osasta Speedon uimalaseista löytyy uusi IQfit™-tiiviste teknologia, joka takaa täydellisen istuvuuden, maksimaalisen tiiviyden sekä vähentää painaumia silmien ympärillä. IQfit™-merkintä löytyy aina kotelosta.

Tiivisteen lisäksi huomiota tulee kiinnittää nenäsillan istuvuuteen - malleja löytyy säädettävillä tai kokonaan vaihdettavilla, erikokoisilla nenäsilloilla. Toiset taas ovat niin sanottuja one-piece malleja, jossa nenäsiltaa on mahdollista muotoilla painaen ne itselleen sopiviksi.
 
Vuotavatko uimalasit?

Vesitiiviit uimalasit eivät vuoda, mutta lasin vuotavuutta ei määrittele se liimaantuuko lasi kasvon ihoon kokeillessa ja pysyykö se paikallaan ilman säätöhihnaa, vaan tämä kertoo enemmän kasvonmuodosta. 
 
Käytän silmälaseja - Mitä vaihtoehtoja minulla on?

Speedon uimalasivalikoimasta löytyy linssejä myös optisilla vahvuuksilla, toimien samalla tapaa kuin normaalit silmälasit. Laseja saatavilla miinus vahvuuksilla -1.5...-8.0. Vahvuuksilla olevat uimalasit ovat Speedo Mariner Optical ja Speedo Aquapure Optical.
 
Linssit huurtuvat - Miksi?

Linssien jatkuva huurtuminen voi tehdä uimisesta turhauttavaa. Tästä syystä kaikki Speedon ja Arenan linssit sisältävät antifog-pinnoitteen, joka vähentää merkittävästi huurtumista normaaleihin linsseihin verrattuna. Jos linssit huurtuvat jatkuvasti tästäkin huolimatta, voi siihen olla jokin muu syy. Pinnoite on saattanut kulua pois, jos lasit ovat olleet käytössä useamman vuoden, vaikka ne olisivatkin vielä hyväkuntoiset. Tällöin voi olla aika harkita uusien lasien hankkimista.
Säilyttääksesi pinnoitteen linsseissä mahdollisimman pitkään, säilytä laseja aina suojapussissa välttäen naarmuuntumista ja vältä koskemista lasien sisäpinnalle. Jokaisen uintikerran jälkeen on tärkeää huuhdella linssit kädenlämpöisessä vedessä ja jättää kuivumaan. Tämä pidentää pinnoitteen säilyvyyteen. Voit myös käyttä antifog-suihketta linssien sisäpintaan, joka ehkäisee huurtumista. Tästä näet Arena antifog-sprayn.
 
Mitä eroa on linssin eri väreissä, tarvitsenko peililasit?

Peililinssi heijastaa auringonvalon pois lasista, jolloin uiminen ulkoaltaassa on huomattavasti mukavampaa. Voit silti uida hyvin myös sisäaltaassa tummilla peililinsseillä, mutta jos uit pääasiassa sisäaltaissa, et välttämättä tarvitse peililaseja. 

Uimalaseja löytyy useilla eri linsseillä, jotka ovat tarkoitettu eri olosuhteisiin. Uimalaseja ostaessa on erityisen tärkeää tietää linsseistä ja niiden ominaisuuksista, jotta valitset varmasti käytön kannalta oikeanlaiset:

Kirkkaat, perinteiset linssit päästävät parhaiten valoa läpi ja takaavat maksimaalisen näkyvyyden. Ne sopivat erinomaisesti uimahalleihin ja heikompaan valaistukseen sekä sisältävät UV-suojan ulkokäyttöä varten.
Harmaat (savunväriset linssit) suojaavat silmiä uimahallin kirkkailta valoilta ja sopivat myös erinomaisesti ulkokäyttöön auringonpaistetta vastaan. 
Oranssit linssit lisäävät kontrastia kirkkaassa ja heikommassa valaistuksessa.
Lilat ja siniset linssit taas vähentävät häikäisyä uimahalleissa, jossa on kirkas valaistus toimien näin ollen erinomaisena yleislinssinä.
Pinkit linssit tarjoavat parhaan kontrastin vihreää ja sinistä taustaa vasten heikommassa valaistuksessa.
Polarisoidut linssit on suunniteltu suodattamaan ja vähentämään voimakasta valoa, erityisesti vedenpinnasta heijastuvaa häikäisyä. Ne ovat ihanteellinen vaihtoehto uintiin ulkoaltaassa sekä triathloniin, mutta soveltuvat yhtä hyvin pilvisille päiville tai kirkkaisiin uimahalleihin.
Peililinssit vähentävät kirkkautta ja ohjaavat valon säteitä pois linsseistä muuttaen näkyvyyden tummemmaksi. Heikommin valaistuissa uimahalleissa näkyvyys voi kuitenkin heikentyä liikaa. Peililinssit ovat erityisesti kilpauimareiden suosiossa. 

Tässä hyviä vaihtoehtoja, jos etsit laseja ensisijaisesti ulkoaltaaseen: 
 • Kilpauimarille: Arena Cobra Ultra Swipe Mirror (tummalla linssillä), Speedo Fastskin Elite Mirror
 • Triathloniin ja kuntouintiin: Orca Killa peilillä ja tummalla linssillä 
 • Kapealle kasvolle:  Arena Cobra Mirror (tummalla linssilla), Speedo Speedsocket 2 mirror 
 • Juniorille: Arena Tracks Mirror peililasit (tummalla linssillä)
 • Kuntouimarille: Arena The One Uimalasi (tummalla linssillä), Speedo Biofuse (tummalla linssillä)
Muistathan kuitenkin että jokainen kasvo on uniikki, joten lasin malli selviää parhaiten kokeilemalla. Verkkokaupassamme on  palautus-  ja vaihto-oikeus uimalaseille, joten voit rauhassa kokeilla kotona laseja. Vinkki sinulle kokeilua varten: jos lasi painaa kasvoja kokeiluvaiheessa tai tuntuu epämukavalta, se luultavasti on sitä myös altaassa. 

Pääset kokeilemaan kaikkia lasejamme myös kisamyynneissämme ympäri suomen. Lisäksi kivijalkamyymälämme palvelee Tampereen keskustassa osoitteessa Lapintie 3. 

 

1. Kilpauimari/ Aktiiviuimari

Sinulle uimalasissa on tärkeintä: 
 • Lasien päässä pysyminen startissa ja virtaviivaisuus. Lasin profiilin tulee olla matala, jotta saavutetaan optimaalinen tulos. 
 • Mukavuus. Haluat käyttää laseja sekä kilpailuissa että treenialtaassa ja harjoittelet päivittäin, joten lasia pidetään kasvoilla monta tuntia päivässä. 
 • Kestävyys. Lasia käytetään paljon, joten sen tulee olla kestävä. 
 • Säädettävyys. Lasin tulee olla säädettävä, jotta saat sen sopimaan juuri omalle kasvollesi. 
 • HUOM! Aktviiviselle juniorikilpauimarille (yli 10-vuotiaalle) suosittelemme Arena Cobra tai Tracks -malleja tai Speedo Speedsocket-mallia juniorilasien sijaan.


Suosittelemme kilpauimareille ja aktiiviuimareille:


Arena Cobra Ultra Mirror SWIPE uimalasit

Todella matalaprofiilinen ja laajalla näkökentällä oleva UV-suojattu polykarbonaattilinssi.
Linssissä uusi, erittäin pitkäikäinen SWIPE antifog käsittely, joka kestää jopa 10 kertaa pidempään kuin perinteinen huurtumisen estokäsittely.
Useita vaihdettavia nenäsiltoja, joilla lasin istuvuus saadaan yksilöllisesti sopivaksi jokaiselle kasvotyypille.
Kaksiosainen silikonihihna. 
SWIPE antifog-käsittely aktivoidaan yhdellä peukalon liikkeellä lasin sisäpinnalla.
Paketissa tulee mukana 5x vaihdettava nenäsilta. Kaksiosainen silikonihihna. 


Arena Cobra uimalasit peilillä ja ilman 

Matalaprofiilinen polykarbonaattilinssi, jossa TPE-tiiviste. Tämä siro lasi on mukava käytössä ja käy sekä harjoituksiin että kilpailuihin.
Lasin mukana tulee 4 kpl vaihdettavia nenäsiltoja. 2-osainen silikoninauha, joka takaa hyvän istuvuuden.
Laseissa on UV-suoja ja antifog-käsittely.
Tämä lasi käy eriomaisesti myös juniorille ja kapealla kasvolle, siinä on hieman korkeampi profiili kuin Cobra Ultra lasissa ja sen saa säädettävillä nenänsilloilla hyvin kapeaksi. 


Arena Cobra Core Mirror SWIPE uimalasit

Laajan näkökentän mahdollistavat peililasit ovat erittäin virtaviivaiset.  
Erona Cobra Ultra ja Cobra malleihin, lasin säätöhihnassa ei ole muovikappaletta, hihna lähtee suoraan lasista. Uimarin mieltymyksestä riippuu kumpi on mielyttävämpi uidessa. 
Lasissa on myös hieman laajempi näkökenttä kuin muissa malleissa. Jos pohdit Cobra Ultran ja Coren välillä, Core- lasi sopii hieman paremmin treenilasiksi kun taas Cobra ja Cobra Ultra joissa on välikappale sopii kilpailulasiksi. Myös tämän lasin linssissä on uusi, erittäin pitkäikäinen SWIPE antifog käsittely, joka kestää jopa 10 kertaa pidempään kuin perinteinen huurtumisen estokäsittely ja lisäksi linssi on UV-suojattu.
Paketissa tulee mukana 5 x vaihdettava nenäsilta. Kaksiosainen silikonihihna.Arena Tracks uimalasit peilillä ja ilman 

Eriomainen hinta-laatusuhde, sopii hyvin harjoituslasiksi ja ensimmäiseksi kilpalasiksi sekä aktiiviharrastajalle.
Huurtumaton, kestävä ja UV-suojattu polykarbonaattilinssi, injektoitu kevyt silikooni tiiviste ja silikooninen hihna.  
Kolme vaihdettavaa nenäsiltaa takaa istuvuuden jokaiselle kasvotyypille. 
Tätä lasia suosittelemme erityisesti nuorille uimareille. 


Speedo Pure Focus Mirror uimalasit

Speedon kehittyneimmät kisalasit. Matala profiili ja innovatiivinen muotoilu lisää nopeutta, parantaa suorituskykyä sekä vähentää veden vastusta. Laaja 180° asteinen näkökenttä. Superior Anti-Fog- teknologia pitää linssit huurtumattomina kaksi kertaa pidempään kuin normaalit linssit. IQfit™ teknologian ansiosta uimalasit ovat muokattavissa itselleen sopivaksi. Speedo Fastskin Elite uimalasit peilillä ja ilman

Nauti kisaamisesta Speedon Fastskin Elite uimalaseilla. Matala profiili sekä dynaaminen muotoilu minimoi veden vastusta ja takaa maksimaalisen nopeuden. IQfit™ teknologian ansiosta uimalasit ovat muokattavissaitselleen sopivaksi. Vaihdettava nenäsilta parantaa istuvuutta. Anti-Fog- teknologia vähentää linssien huurtumista.


Speedo Speedsocket 2 Mirror uimalasit

Matalaprofiiliset Speedsocket 2 uimalasit ovat erinomainen vaihtoehto kilpailu- ja harrastuskäyttöön. Kaksiosainen hihna pitää lasit hyvin päässä. Vaihdettavat nenäsillat takaavat yksilöllisemmän istuvuuden. Anti-Fog- teknologia vähentää linssien huurtumista.


Speedo Vengeance uimalasit

Vengeance uimalasit ovat suunniteltu kisaamista ja harjoittelua varten. Uudet virtaviivaiset linssit vähentävät veden vasusta. Vaihdettava nenäsilta ja kaksiosainen ohut hihna varmistaa, että lasit sopivat juuri sinulle. Anti-Fog- teknologia vähentää linssien huurtumista. Erinomainen hinta-laatusuhde.

 

2. Kuntouimari tai aktiiviuimari 


Kuulut tähän kategoriaan mikäli lasien tärkeimmät ominaisuuden sinulle ovat:

 • Käyttömukavuus. Haluat lasin istuvan päässä hyvin pitkänkin ajan, eikä lasi saa painaa tai vuotaa. 
 • Lasit sopivat erimuotoislle kasvoille: Tällöin suosittelemme erityisesti ´maskimaisia laseja´joissa on kiinteä tiiviste (esimerkiksi Arena The One ja Speedo Futura Biofuse)
 • Et välttämättä hyppää starttihyppyä etkä tarvitse mahdollisimman virtaviivaista lasia. 
 • Käyttöikä: etsit hyvää hinta-laatusuhdetta ja lasia joka kestää käyttöä pitkään.

Suosittelemme seuraavia laseja: 

Arena One uimalasit 

Arena The ONE on kuntouimarin varmin valinta. Virtaviivaiset The ONE-uimalasit on muotoiltu istuvaksi erilaisille kasvoille. Lasien istuvuus perustuu tuotekehittelyn tuloksiin erimallisien kasvojen rakenteesta. Tulosten perusteella The ONE lasit on muotoiltu Arenan ainutlaatuisella Orbit-Proof -teknologialla. Silmän ympärillä oleva alue on kasvojen tärkein osa, kun suunnitellaan uimalaseja, jotka eivät vuoda. ONE-lasien tiivisteet on suunniteltu siten, että leveämpi tiiviste kohdistuu silmien ympärillä laajemmalle ihoalueelle. Laajakulma-polykarbonaatti linsseillä saavutetaan paras mahdollinen vedenalainen näkymä eteenpäin sekä näkökentän reunoille. 


Orca Killa uimalasit

Huippusuositut uimalasit avovesiuintiin, jotka käyvät loistavasti myös altaaseen. Mikäli etsit pehmeää ja hyvin istuvaa lasia, 
jossa yhdistyy sekä mukavuus että virtaviivaisuus, on tämä lasi ehdoton ykkönen. 

 • Lasissa on ergonominen 3D-silikoni pehmuste, joka on suuniteltu istumaan kasvoille siten, että se vähentää paineen tunnetta silmien alueella. Helppo säätömenetelmä, sinun on helppo ja nopea säätää lasia avovedessä. Erittäin kestävä huurtumisenestokäsittely, joka pitää lasin kirkkaana eri sääoloissa.


Arena Python uimalasit peilillä ja ilman 

Tämä uimalasi on erinomainen valinta, jos etsit lasia, joilla voit myös kilpailla mutta sen käyttömukavuus ja päähän istuvuus ovat tärkein ominaisuus. 

Lasi on malataprofiilinen, mutta siinä on isompi linssi kuin Cobra laseissa. Linssi istuu hyvin kasvoille ja siinä on silikoonipehmuste.
Lasissa on kaksiosainen hihna ja paketissa tulee mukana kolme vaihdettavaa nenäsiltaa. UV- ja antifog-käsittely.Näiden lisäksi suosittelemme erityisesti naisille tehtyjä aktiivi- ja kuntouintilaseja : Arena Nimesis woman sekä Speedo Futura Biofuse Flexiseal female


Speedo Aquapure uimalasit

Aquapure uimalasit aktiiviseen uintiin. IQfit™ teknologia varmistaa maksimaalisen tiiviyden uinnin aikana samalla. Kaksiosainen silikonihihna pitää lasit tukevasti paikoillaan. Vaihdettava nenäsilta parantaa istuvuutta. Erinomainen vaihtoehto kuntouintiin. Saatavilla on myös vahvuuksilla oleva malli.


Speedo Futura Biofuse Flexiseal uimalasit

Futura Biofuse Flexiseal uimalasit ovat loistava vaihtoehto kuntouimarille ja soveltuvat niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Biofuse® teknologia tarjoaa äärimmäistä mukavuutta jokaisella uintikerralla. Tiiviste joustaa ja takaa pehmeän tunteen silmien ympärille, luoden erinomaisen istuvuuden. Leveät linssit parantavat näkyvyyttä sivusuunnassa. Anti-Fog- teknologia vähentää linssien huurtumista. Yksi Speedon suosituimmista malleista.


Speedo Futura Classic uimalasit

Futura Classic uimalasit ovat hyvä valinta rauhalliseen kuntouintiin. Pehmeät tiivisteet vähentävät painaumia ja muotoutuvat kasvoille tiiviisti. Suuret linssit takaavat leveän näkökentän. Kaksiosainen helposti säädettävä silikonihihna. Anti-Fog- teknologia vähentää linssien huurtumista.


Speedo Biofuse Flexiseal Triathlon uimalasit

Futura Biofuse Flexiseal Triathlon uimalasit ovat erinomainen vaihtoehto ulkouintiin ja triathloniin. Biofuse® teknologia tarjoaa äärimmäistä mukavuutta jokaisella   uintikerralla. Tiiviste joustaa ja takaa pehmeän tunteen silmien ympärille, luoden erinomaisen istuvuuden. Polarisoidut linssit suojaavat silmiä, 100% UV-suoja. Anti-Fog- teknologia vähentää linssien huurtumista. 

 

3. Lapset ja juniorit. 

Lasten uimalaseissa tärkeintä on istuvuus ja helppo kiinnitysmekanismi. Etenkin lapsille ja nuorille junioreille suosittelemme valitsemaan lapsille tarkoitetut lasit, koska ne ovat suunniteltu juuri heidän kasvojen piirteille. Lasten uimalasien istuvuudessa pätee samat tutut asiat kuin aikuisten uimalaseissa. Parhaiten istuvat lasit muodostavat hellän ja tasaisen paineen silmien ympärille, jolloin tiiviste ei pääse vuotamaan uintiharjoittelun aikana.

Speedo ja Arena uimalaseja löytyy lapsille kahta eri kokoa; 2-6 vuotiaat sekä 6-14 vuotiaat. Nuoremmille (2-6 vuotiaat) uimareiden aluille suosittelemme helpposäätöistä Speedon Disney Illusion uimalaseja sekä Arenan Bubble mallia. Junioreille (6-14 vuotiaat) hyviä valintoja ovat muun muassa Biofuse Flexiseal Junior, Hydropulse Junior ja Futura Classic Junior uimalasit. Arenalta Spider-malli on erittäin suosittu, sillä tätä lapsi pystyy itse helposti säätämään altaassa pikakiinnityksen ansiosta. Tämä lasi sopii hyvin 5-12-vuotiaalle riippuen lapsen pään koosta. Lasia löytyy sekä peililinssillä että ilman.

Kun lapsi siirtyy uimakoulusta harrasteryhmiin ja ensimmäisiin uintikilpailuihin, kannattaa tutustua Arenan Cobra ja Tracks -malleihin sekä Speedon Speedsocket-malliin, jotka kaikki pysyvät hyvin päässä startissa. 

 
Uimalasien säilytys ja huolto
 • Säilytä uimalasit suojapussissa tai kotelossa; näin pidät linssit hyvässä kunnossa. 
 • Uimalasit alkavat huurtua, kun niitä suojaava pinnoite on kulunut pois. Useat valmistajat lisäävät linssin pintaan huurteenestokäsittelyn valmistuksen aikana, mikä pidentää uimalasien käyttöikää. Kun huurtumista alkaa esiintyä, sitä voi estää siihen tarkoitetulla sprayllä.
 • Jos laseista katkeavat narut, sinun ei tarvitse ostaa uusia laseja, sillä vaihtonauhoja on saatavilla lisävarusteena.

 

Toivomme, että Uimalasien valina -oppaastamme on sinulle apua sopivien uimalasien valinnassa!

Mikäli sopivien uimalasien valinta kuitenkin vielä askarruttaa, autamme sinua mielellämme. Ota yhteys asiakaspalveluumme info@aquaction.fi tai puhelimitse: 044 9768 919 (arkisin kello 12-18), tai piipahda myymäläämme (Lapintie 3, 33100 Tampere) uimalasiostoksille asiantuntevien myyjiemme avustuksella.

Mukavia uintihetkiä!