Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksille 30 päivän palautusoikeus Tilaa jouluksi viimeistään 15.12.

Swimrunissa yhdistyvät uinti ja juoksu - tutustu lajiin!

20.09.2021
Swimrunissa yhdistyvät uinti ja juoksu - tutustu lajiin!
Nimensä mukaisesti swimrun lajissa yhdistyvät uinti ja juoksu. Laji on syntynyt Ruotsissa 2000-luvun alussa ja sen ensimmäinen virallinen kilpailu oli ns. saarelta saarelle -kisa - Ö till Ö syyskuussa 2006 Ruotsissa.
 

Mitä on swimrun? 

Swimrunia harrastetaan ulkona ja avovedessä. Tavoitteena on edetä useimmiten parikisana startista maaliin tiettyä reittiä pitkin. Parit ovat toisissaan kiinni turvanarulla, joka tuo turvaa varsinkin pidemmillä osuuksilla ja parit pysyvät lähempänä toisiaan, vaikka juoksussa tai uinnissa parien välillä tasoeroja olisikin. Swimrunissa lajit vaihtelevat niin, että uintia ja juoksua on vuorotellen. Usein kisareiteillä mennään muun muassa saarten ja kannasten läpi.

Varusteet 
Kisaajilla saa swimrunissa olla mukanaan apuvälineitä kuten neopreenisukkia, käsineitä, kellukkeita ja juoksukengät. Välineet kannattaa miettiä huolella, sillä ne on kuljetettava omin voimin mukana kisan ajan.

Kisaaminen
Kisoja järjestetään Suomessa jo useita vuoden aikana. Kisamatkat vaihtelevat aina lyhyistä sprintinomaisista kisoista aina lähes 40 kilometrin mittaisiin maratonmatkoihin. Laji on todellinen kestävyyslaji ja lisää haastetta tuo se, että samalla asulla on juostava ja uitava – usein haastavissakin olosuhteissa. Useimmat swimrun-kisat järjestetään viileämpien uintikelien aikaan joko alkukeväästä tai loppukesästä.
 
Swimruniin hyviä tarvikkeita ovat:
  • Hyvä swimrun-asu, joka usein eroaa märkäpuvusta siten, että siinä saattaa olla irtohihat, lisätaskuja tarvikkeita varten ja lyhyet puntit. Polvien kohdissa on juoksua mahdollistavaa joustavampaa kangasta.
  • Hyvät neopreenikäsineet ja lakki
  • Uintilasit jotka sopivat erityisesti avoveteen
  • Moni ottaa mukaan uintikellukkeen joka tuo turvaa pidemmillä uintiosuuksilla
  • Lättärit uintiosuuksia varten
  • Kengät, jotka voivat kastua ja joilla voit silti juosta sekä uida
  • Lisäksi usein asuissa on jo valmiina naruja ja nauhoja joihin saat tarvittavia varusteita mukaasi
Lisätietoja ja yhteisö
Suomessa swimrun -harrastajilla on oma Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/SwimrunFinland

Teksti: swimrun-harrastaja Katri Tanni