Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksille 30 päivän palautusoikeus

Metin Aydin

24.01.2023
Metin Aydin

Laji: Uinti

Saavutukset: EM- finalisti, Islamic games – voittaja, Monikymmenkertainen Turkin mestari sekä moninkertainen Saksan ja Suomen mestari, NCAA All-American – uimari.

Tavoite: Pariisi 2024

Motto: Do it with fun or don’t do it at all

Yllättävä taito: Tunnistan kappaleen kuin kappaleen ensimmäisten 10 sekunnin aikana.

Kotikaupunki ja seura: Olen kotoisin Saksan Kölnistä, mutta nykyään asun Tampereella ja edustan TaTU Tamperetta.

Millä kisapuvulla uit (jos uinti) ja miksi: Arenan Carbon Core FX on lemppari kisapuku, jota käytän erityisesti seka- ja selkäuinneissa. Parasta puvussa on tiukka kompressio, joka auttaa pitämään lantion pinnalla sekä varmistaa hyvän uintiasennon kilpailuissa.

 

Kuinka löysit lajin pariin, mitä muuta harrastit? Millainen ura sinulla on ollut?

Päädyin lajin pariin sillä kasvoin meren äärellä, mikä sai minut rakastumaan veteen. Vuosien varrella siirryin merivedestä klooriveteen ja sille tielle olen sitten jäänyt. Muiden lajien puolesta, olen niin sanotusti all-arounder urheilussa sillä olen erittäin kilpailuhaluinen ja tykkään haastaa itseäni niin lajissa kuin lajissa. Lemppariharrastukseni on mikä tahansa pallolaji mutta erityisesti jalkapallo!

Mistä pidät eniten lajissasi, mistä pidät vähiten?

Pidän eniten siitä, että uinti tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia nähdä paikkoja, tavata uusia ihmisiä ja saada uusia kokemuksia. Ja erityisesti parasta on se että voin haastaa ja kehittää itseäni joka päivä. Vähiten pidän siitä kuinka nopeasti vesituntuma ja ote häviää harjoittelutauon aikana sekä erityisesti siitä ettei uinti ole saavuttanut vieläkään ansaitsemaansa arvostusta muiden lajien joukossa, erityisesti Euroopassa.

Kuka inspiroi sinua, tai on toiminut esikuvanasi ja miksi?

Tällä hetkellä eniten minua inspiroi avopuolisoni Ida Hulkko, sillä päivittäin haastamme ja autamme toisiamme olemaan parempia niin altaassa kuin muuallakin. Esikuvani ja roolimallini urheilussa on ollut aina Lebron james, sillä hän edelleen rakastaa mitä tekee jopa 20 vietetyn vuoden jälkeen lajin huipulla. Muussa elämässä esikuvani on oma isäni, sillä hän on osoittanut että jokainen tarvitsee elämäänsä henkilön joka tukee, suojelee ja auttaa joka tilanteessa ja siksi yritän tulevaisuudessa olla enemmän hänen kaltaisensa.

Miten harjoittelet, kuinka paljon ajallisesti ja miten?

Vanhetessa olen eniten keskittynyt laadulliseen harjoitteluun määrän sijasta. Siitä johtuen harjoittelen altaassa tällä hetkellä 7 kertaa viikossa sekä 3-4 kertaa salilla. Olen harjoitellut määrällisesti paljon nuoruudessani ja voisikin sanoa että koneestani löytyy tarvittavat kilometrit. Tällä hetkellä keskitymme harjoittelussa siis eniten Race paceen eli kisavauhtisiin suorituksiin sekä kynnysharjoitteluun, teknillistä osaamista unohtamatta.

Mistä saat motivaatioita harjoitella päivinä jolloin ei huvittaisi, jos siis on näitä päiviä?

Kuuntelen joko musiikkia saadakseni treenifiiliksen tai keskityn yhteen pieneen asiaan, jota voin parantaa. Näillä keinoilla muistutan itseäni isommasta tavoitteesta, mikä auttaa huomattavasti huonoimpina päivinä.

Kuka on vaikuttanut eniten uraasi ja siihen että kilpailet?

Ensimmäinen valmentajani on vaikuttanut uintiuraani sekä elämääni eniten, sillä opin häneltä kaiken mitä tiedän ja osaan, oli kyse sitten käytöstavoista, yleistiedosta tai uinnin tekniikasta. Hän oli myös ainoa perhettäni lukuunottamatta, joka on uskonut minuun koko urani ajan ja pitänyt minut aisoissa.

Minkä uskot olevan tärkeintä, että saavutat tavoitteesi?

Se että pidän hauskaa ja nautin siitä mitä teen päivittäin. Ilman nautintoa ja hauskanpitoa uinnista tulee pakotettua, mikä mielestäni on suurin este kehittymiselle.

Mitä toivot, että olisit tiennyt ensimmäisissä kilpailuissa/aloittaessasi, mitä tiedät nyt?

Sinun ei tarvitse pelätä epäonnistumisia, sillä kyse on loppujen lopuksi vain uinnista. Tämän ajatuksen ymmärtäminen on auttanut minua löytämään rentouden ja tietynlaisen rauhan omaan tekemiseen.

Mikä on paras asia minkä urheilu on opettanut sinulle?

Paras asia mitä olen oppinut on se, että vaikka tekee paljon töitä jonkun asian eteen, voi olla ettei välttämättä saavuta omaa tavoitettaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö voisi silti olla ylpeä siitä että on antanut kaikkensa. Elämässä tärkeämpää on matka eikä päämäärä niin kuin usein sanotaan.

Treenivinkkisi uintia aloittelevalle?

Keskity yhteen asiaan kerrallaan sen sijaan että yrittäisit hallita kaikkia asioita samanaikaisesti. Ja mikä tärkeämpää, nauti siitä mitä teet!

Mitä varusteita käytät harjoitteluun ja miksi?

Arenan Powerfin räpylät ovat päivittäisessä käytössäni ja ehkä monelle yllättäväkin väline on vastuskuminauha, jonka avulla kehitän voimantuottoa sekä otetta vedessä.

Kirjoita esimerkki treeniksi oma lempitreenisi ja miksi juuri tämä?

Pidän erityisen paljon kovavauhtisista vedoista startilla. Nuorempana rakastin tätä settiä mutta nykyään en usko että pääsisin kyseistä settiä maaliin.

5x (200 sekaria kiristäen kierrosten välillä @3min +100 selkäuintia kynnystä @1.30min +50 selkäuintia startilla max @2.30min) Ei väliverryttelyä, mutta kierrosten välillä 1min taukoa päädyssä.

Kerro joku hauska sattumus uraltasi?

Kun kisasin EYOF-kilpailuissa, jotka järjestettiin Turkissa, isäni ei päässyt katsomaan kilpailuja, sillä kisat olivat loppuunmyyty. Hän puhui kuitenkin itselleen ilmaiseksi STAFF-kisapassin, jonka avulla hän pääsi kaikkialle katsomaan kisoja. Isäni siis seurasi kisoja erityispassilla ilman että kukaan tiesi tai huomasi, mikä on ollut hauska sattumus sekä osoitus siitä kuinka paljon isäni halusi nähdä uintejani!