Kuntouintilasit - 20% koodilla: LASIT20 ✨ Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksille 30 päivän palautusoikeus

Miten valita oikea kilpapuku? Ostajan opas kilpauintiin

25.08.2021
Miten valita oikea kilpapuku? Ostajan opas kilpauintiin

Oletko etsimässä uutta kilpapukua? Täältä löydät ohjeet kilpapuvun valintaan, mittojen ottamiseen ja säilyttämiseen.

Millaisella kilpapuvulla Suomessa saa uida? 

Suomen Uimaliiton alaisissa kilpailuissa (käytännössä kaikki kilpailut Suomessa) saa FINA:n hyväksymien asujen lisäksi toistaiseksi käyttää niin sanottuja perinteisiä uima-asuja eli kangasuima-asuja, joilla ei selvästikään tavoitella uimarin suoritusta parantavaa vaikutusta. 

FINA:n listalla olevien asujen lisäksi Suomen Uimaliiton alaisissa kilpailuissa hyväksytään siis alla olevat tunnusmerkit täyttävät uima-asut:

  • Miesten uima-asu ei saa yltää navan yläpuolelle tai polven alapuolelle.
  • Naisten uima-asu ei saa peittää koko selkää tai hartioita, tai yltää polven alapuolelle.
  • Miesten uima-asun tulee olla yksiosainen, naisilla yksi- tai kaksiosainen.
  • Uima-asun materiaalin on oltava ohutta, joustavaa ja vettä läpäisevää tekstiilikangasta.
  • Uima-asussa ei saa olla vetoketjuja tai muunlaisia kiinnitysmekanismeja.

Erityisohjeet lapsille ja nuorille

Edellämainittjen lisäksi voimassa on sääntö, jonka mukaan 13-vuotiaat ja sitä nuoremmat pojat ja 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt eivät saa käyttää kilpapukuja. Uimarin ikä määritellään kunkin vuoden viimeisen päivän perusteella.

Käytännössä siis tätä nuoremmat pojat saavat uida uimapuvuilla joka yltää maksimissaan reiden puolivälin alapuolelle ja tytöt lahkeettomalla kilpapuvulla. Tämän säännön tavoitteena on harrastuskustannusten alentaminen ja tasavertaisuuden lisääminen (lisää tietoa aiheesta Uimaliiton sivuilta). 

Milloin sitten kilpapuvun hankkiminen on ajankohtaista? Tämä riippuu suuresti uimarin vartalon mallista ja kasvuvaiheesta, mutta yleisesti ottaen nuorelle uimarille kilpapuvun hankkiminen on ajankohtaista kun uimari siirtyy IKM-kilpailuihin. Suosittelemme ensimmäiseksi kilpapuvuksi Powerskin St-, R-evo One- tai Carbon Air -malleja.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kilpapuvuista: 

  • Kuinka paljon puvusta on hyötyä uidessa? 
    Puvun antama hyöty riippuu paljon uimarin vartalonmallista ja lihasmassasta, joihin kompressopukujen vaikutus perustuu. Uimari, jolla on paljon lihasta saattaa hyötyä puvusta enemmän. Ertiyisetua saa myös uimari, jonka luontainen kelluvuus on heikompi. On kuitenkin muistettava, että liian tiukka kompressio ei paranna puvun tehoa, vaan puku päinvastoin venyy liikaa, jolloin kompressio ei toimi sille tarkoitetulla tavalla. Myös repeämisriski kasvaa ja puvun käyttöikä lyhenee puvun venyessä. Kankaassa on vähemmän vedenvastusta kuin ihmisen ihossa, joten jo pelkästään se, että kilpapukujen lahkeet ovat pidempiä (etenkin naisilla), tuovat hieman lisää vauhtia uintiisi.
    • Kannattaako pääkisoihin hankkia uusi puku? 
      Kilpapukujen kompressio-ominaisuus (Carbon-kuitu) muokkaantuu ensimmäisen kymmenen startin aikana yksillölliseksi ja se on suunniteltu muokkautumaan uimarin vartalon mukaan, jotta liikkuminen vedessä olisi mahdollisimman virtaviivaista. Tästä syystä uutta pukua ei kannata ottaa käyttöön pääkisoissa vaan sillä olisi ensin hyvä uida vähintään viisi starttia alle. 
    • Tuntuu, että naisten pukuun menee vettä startissa, onko puku liian iso? 
      Etenkin uimareilla, jotka menevät kokojen väliin (esimerkiksi lantio on suurempi suhteessa rintakehään) tämä saattaa olla ongelma. Tällöin suosittelemme kastelemaan puvun ennen starttia ja painelemaan ilman pois rintakehästä, jolloin puku liimaantuu ihoon paremmin. Tällöin puvun ja ihon väliin ei jää ilmaa, joka veteen hypätessä aiheuttaa tunteen siitä, että puku ´hörppää vettä´. 
    • Olkaimet painavat, onko puku liian pieni? 
      Erityisesti korkean kompression puvuissa olkaimet joustavat erittäin vähän ja tällöin on tärkeää, ettei pukua pidetä päällä liian kauaa. Lisäksi voit laskea olkaimet kainalon alapuolelle verryttelyyn ja odotusajalle. Jos uimarin vartalonmitta on pitkä suhteessa muihin mittoihin, olkaimet saattavat painaa myös uidessa ja tällöin suosittelemme ertiyisestii Carbon Air tai R-evo One pukuja. 
    • Miksi pukuja ei saa sovittaa ennen ostoa? 
      Puvun kompressio muokkautuu yksillöllisesti jo ensimmäisestä sovituskerrasta, joten tästä syystä emme voi antaa sovittaa pukua ennen ostoa. Meillä on kuitenkin laaja valikoima sovituskappaleita, joita voit sovittaa kisapaikalla sekä myymälässämme Tampereella. Ammattitaisoisen myyjän avulla oikea kokoa selviää mittaamalla. 
    • Tilasin väärän kokoisen puvun mikä avuksi? 
      Jos et ole laittanut pukua päälle ja se on myyntikunnossa, voimme vaihtaa puvun. Älä siis edes yritä laittaa pukua päälle, jos huomaat sen olevan väärän kokoinen. Halutessasi vaihtaa pukua olethan yhteydessä myyntiimme. Tarkastamme puvut aina niiden tullessa takaisin ennen kuin päätös vaihdosta tehdään. Olethan siis huolellinen kokoa valitessasi ja jos epäröit koon suhteen, olethan yhteydessä myyntiimme: myynti@aquanetti.fi 
    • Menen kokotaulukossa kokojen väliin, käykö minulle mikään puku? 
      Kyllä käy. Puvut, jotka ovat kompressiotasoltaan joustavampia(mm. Carbon Air), sopivat uimareille joiden mitat eivät mene täysin mittataulukon mukaan. On täysin normaalia, että mitat eivät osu täysin taulukkoon. 
    • Mitä hyötyä on umpiselkäisestä kilpapuvusta? 
      Umpiselkäinen puku on käytössä usein hieman avoselkäistä pukua napakampi, koska kangasta on myös keskikropan ympärillä. Puku tukee keskikroppaa paremmin, mutta vastaavasti joustavuutta on laajemman kangasosan vuoksi vähemmän, joten uimarin liikkuuvuus voi kärsiä jos puku ei ole täysin sopiva. Usein umpiselkäistä pukua käytetään eniten selkäuinnissa, mutta halutessaan umpiselkäinen puku sopii kaikkiin lajeihin. Uimarin omat mieltymykset vaikuttavat eniten siihen, kannattaako valita avo- vai umpiselkäinen puku.
    • Pukuni repesi, mistä tiedän onko kyseessä reklamaatio ja miten minun tulee toimia? 
      Reklamaatiot käsittellään aina tapauskohtaisesti. Vastaamme meiltä ostettujen pukujen reklamaatioista, mutta jos olet ostanut pukusi toiselta toimittajalta, tulee sinuun olla yhteydessä heihin. Jos olet valinnut pienemmän puvun kuin kokotaulukon mukaan olisi ollut tarpeen, tehdastakuuta ei ole. Tästä syystä on tärkeää valita ostaessa oikea koko! Ole aina yhteydessä myyntiimme jos sinulla on ongelmia pukusi kanssa. Jos epäilet, että puvussasi on valmistusvirhe, älä yritä korjata pukua itse. 

     

    Miten puet kisapuvun oikein päälle? 

    • Ensimmäisen kerran kisapukua puettaessa maltti on valttia, puvun pukeminen saattaa kestää aluksi jopa 20-30min. Puku tulee vetää päälle rauhassa, kangasta ei saa kiskoa kynsillä eikä repiä saumoista. Erityisen tärkeää tämä on vedettäessä pukua lantion yli!

    • Puettaessa puvun lahkeissa olevat silikoninauhat tulee kääntää ulospäin.
       
    • Naiset: kun puku on puettu päälle tulee puvun yläosa kastella ja ilma painella pois puvun ja ihon välistä. Tällöin puku istuu tiiviimmin, eikä puvun alle mene liikaa vettä startissa.

    • HUOM! MIESTEN PUVUILLA EI SAA ISTUA esim. starttikorokkeella, kun nauhat ovat kiristetty - joustamaton kuminauhatie voi revetä. Nauhat tulee kiristää ristiin, jotta saumanauha ei repeä.

     

    Miten säilytätä pukua jotta sen käyttöikä on mahdollisimman pitkä?

    • Puku tulee laittaa kuivumaan heti käytön jälkeen, eikä sitä saa pestä pesukoneessa. Älä kuivaa pukua saunassa, hiustenkuivaajalla tai muilla vastaavilla tavoilla ja säilytä puku valolta suojattuna.

    • Uusi puku ei ole aina nopein, koska se muokkaantuu uimarin vartalon mukaan ensimmäisten 10 startin aikana. Parhaimmillaan puku on vähän käytettynä. Suosittelemme, että ostat uuden puvun hyvissä ajoin ennen pääkilpailuja. 

    Tilaa omasi

    Jos sinulla on kysyttävää oikeasta koosta tai mallista olethan yhteydessä myyntiimme: 

    Sähköposti: info@aquaction.fi 

    Puhelin: 044 9768919 (ma-pe klo 12-16) 

     

    Tiedostot