Normaalihintaiset -20 % koodilla: TIPU ✨ Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksille 30 päivän palautusoikeus

Tuomas Kiviluoma

22.02.2022
Tuomas Kiviluoma

Tuomas Kiviluoma

Laji: Uinti

Ennätys: 100sku 53.68 200sku 1.59.21 (Lyhyt rata)

Tavoite: Arvokisa-/Olympiaedustus

Motto: Olisiko hetki aikaa keskustella motivaatiosta?

Yllättävä taito: Muistan todella hyvin eri maiden lippuja

Kotikaupunki ja seura: Espoo Cetus

Millä kisapuvulla uit (jos uinti) ja miksi: 

Useimpiin lajeihin Arena Carbon Air2, Carbon Flex tai Carbon Pro. Näissä uikkareissa kompressio ja fiilis tuntuvat omiin jalkoihin parhailta. Vapareihin on toiminut Speedo Pure Intent parhaiten vedentuntuman takia.

Kuinka löysit lajin pariin, mitä muuta harrastit ? Millainen ura sinulla on ollut?

Löysin itseni uinnista vanhempien sisarusteni innoittamana 7-vuotiaana. Harrastin tuolloin jalkapalloa samaan aikaan, mutta se jäi pois kokonaan 14-vuotiaana. Lukion jälkeen lähdin Yhdysvaltoihin Oaklandin yliopistoon uintistipendillä, ja uin siellä hyvällä menestyksellä vuodet 2013-2017. Vähensin näiden vuosien jälkeen rutkaasti harjoittelua, mutta aloitin uimaan uudelleen ns. tosissani loppuvuodesta 2019, ja olen vanhemmalla iällä päässyt ennätyskuntoon joka vuosi. Viimeisimpänä voitin 2021 Lyhyen radan SM-kisoista kultaa 100 ja 200sku ennätysajoillani.

Mistä pidät eniten lajissasi, mistä pidät vähiten? 

Pidän eniten siitä, että vastuu tekemisestäni ja menestyksestäni on suurimmilta osilta vain itseni käsissä. Rakastan myös kilpailemista ja itseni ylittämistä. 

Vähiten pidän siitä, ettei kilpailussa tai treeneissä tule haluttua tulosta.

Kuka inspiroi sinua, tai on toiminut esikuvanasi ja miksi? 

Kuka tahansa maailmalla pärjännyt uimari, joka on menestynyt ja pystymään parantamaan tuloksiaan vanhemmalla iällä. Esimerkkinä Nicholas Santos. Tämä antaa toivoa ja uskoa siihen, että ura ei ole mitenkään ohi vielä 23-25-vuotiaana, ja toivon että voin omalla esimerkilläni näyttää tätä nuoremmille.

Miten harjoittelet, kuinka paljon ajallisesti ja miten? 

Harjoittelen tällä hetkellä kuutena päivänä viikossa, joissa on kahdeksan uintitreeniä, kolme salia ja satunnainen määrä kuivatreenejä/huoltavia. Tunteja viikossa tulee 18-20

Mistä saat motivaatioita harjoittella päivinä jolloin ei huvittaisi, jos siis on näitä päiviä? 

Näinä päivinä yritän saada treenistä vähintään yhden positiivisen asian irti. Jos se jää ainoaksi, niin sitten on aina seuraava päivä jolloin voi yrittää uudestaan.

Kuka on vaikuttanut eniten uraasi ja siihen että kilpailet? 

En usko, että tässä olisi vain yhtä ihmistä. Kaikki valmentajani menneisyydestä ovat olleet isossa roolissa itseni kasvattamisessa ihmisenä ja uimarina. Jos yksi ihminen pitäisi valita, niin oma isä. Hän on jaksanut kuunnella nuoren pojan valittamista lajista, mutta kuitenkin määrätietoisesti tukenut ja vienyt treeneihin.

Minkä uskot olevan tärkeintä että saavutat tavoitteesi?

Tärkeintä tähän on pitää positiivinen asenne, ja tietää että kropasta on pidettävä kunnollista huolta tekemällä huolellista liikkuvuus- ja voimatreeniä.

Mitä toivot että olisit tiennyt ensimmäisissä kilpailuissa/aloittaessasi, mitä tiedät nyt? 

Ei kannata jäädä potemaan yhden kilpailun tulosta. Siitä kannattaa oppia mitä opittavissa on, ja mennä eteenpäin.

Mikä on paras asia minkä urheilu on opettanut sinulle?  

Urheilun tuoma pitkäjänteisyys ja kilpailuhenkisyys ovat isoja valtteja muissa elämän osa-alueissa, kuten koulussa ja töissä.

Treenivinkkisi uintia aloittelevalle? 

Älä yritä korjata kaikkea tekniikassasi kerralla. Keskity yhteen asiaan kerrallaan, ja sitten siirry vasta seuraavaan.

Mitä varusteita käytät harjoitteluun ja miksi? 

Käytän usein uimarille tyypillisiä harjoitusvälineita, eli lättäreitä, pullaria, snorkkelia ja räpylöitä. Tykkään tosin harjoitella enimmäkseen ilman välineitä.

Kirjoita esimerkki treeniksi oma lempitreenisi ja miksi juuri tämä? 

Tykkään siitä, kun joku treeni on standardisoitu, tai uidaan esimerkiksi kerran viikossa. Esimerkkinä 12x50 @ 1.15 200pace. Vaikka sarja tuntuu kuolemalta, pystyn aktiivisesti seuraamaan kehitystäni kauden aikana, ja korjaamaan tasaisin väliajoin virheitäni.

Kerro joku hauska sattumus uraltasi?

Olin nuorempana erittäin tuloskeskeinen, eli jos ei jossain kilpailussa tullut ennätystä, olin jo lopettamassa. Vuonna 2009 olin keväällä päättänyt että lopetan uinnin kesän jälkeen, mutta sitten yhtäkkiä teinkin kesällä kaikissa lajeissani ennätykset. Loppu onkin historiaa, ja nautin edelleen tästä lajista suunnattoman paljon.